dinsdag 25 maart 2014

Wereldwijd meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen

Wereldwijd meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen

In 1970 waren mannen wereldwijd gezien hoger opgeleid dan vrouwen. Echter, de afgelopen 40 jaar hebben vrouwen een enorme inhaalslag gemaakt en anno 2014 kunnen vrouwen zich beter opgeleid noemen dan mannen. Een nieuw rapport van Grant Thornton laat zien dat voor iedere 100 mannen die een tertiaire opleiding volgen er 108 vrouwen zijn. In Noord-Amerika is het gat zelfs gestegen naar een ratio van 100:140 in het voordeel van de vrouwen.

In het rapport ‘Women in Business’ analyseert Grant Thornton de positive van vrouwen in de wereldwijde arbeidsmarkt. Het accountants- en adviesbureau keek onder meer naar de opleidings-achtergrond, het aantal vrouwen in management posities en naar HR initiatieven voor meer vrouwenparticipatie binnen het personeel.

Opleiding

Het rapport laat zien dat vrouwen op het gebied van opleidingsachtergrond een grote inhaalslag maken ten opzichte van de mannen. Kijkend naar primair onderwijs, is vrouwelijke participatie wereldwijd gestegen van 79% in de jaren ’90 naar 88% en komt nu in de buurt bij die van de mannen (90%). Een soortgelijke verbetering is zichtbaar in secundair onderwijs, hoewel de basisniveaus veel lager liggen. In 1999 zetten slechts 50% van meisjes na hun 11de jaar hun schooltijd voort, anno 2014 is dit ongeveer 61%. Bij mannen ligt de secundair onderwijs participatie op 64%.
Kijkend naar tertiair onderwijs is de inhaalslag nog indrukwekkender. In 1970 schreven voor iedere 100 mannen zo’n 74 vrouwen zich in voor hogescholen en universiteiten wereldwijd, vandaag de dag kunnen vrouwen zichzelf beter opgeleid noemen ten aanzien van tertiair onderwijs. Voor iedere 100 mannen zijn er nu inmiddels 108 vrouwen. 

Salarisverschillen

De positieve ontwikkeling in tertiair onderwijs betekent dat vrouwen ook het salaris gat tussen de geslachten kunnen verkleinen. Zo is de ‘wage premium’ van tertiair onderwijs binnen de OESO* gemiddeld 52%. Met andere woorden, deze afgestudeerden verdienen meer dan de helft meer dan hun collega’s zonder diploma’s behaald op HBO- of universiteitsniveau. Aangezien meer vrouwen dan mannen in de komende jaren zullen afstuderen, zal het verschil in salaris tussen de beide geslachten over de hele linie verder dalen
Bron:HRpraktijk(2014)Loopbaan&opleiding:Wereldwijd meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen.geraadpleegd op 25 maart 2014, vanhttp://www.hrpraktijk.nl/topics/loopbaan-opleiding/nieuws/wereldwijd-meer-hoogopgeleide-vrouwen-dan-mannen
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het maakt me echt blij te lezen dat vrouwen steeds hoger opgeleid zijn. Dat kan voor veel jonge meisjes een motivatie zijn.  Vrouwen over de hele wereld ontwikkelen zich veel verder dan we ooit hadden kunnen dromen en dat is voor vele een overwinning als je kijkt dat nog niet eens 100 jaar geleden vrouwen niet eens normaal mochten werken. geen hogere opleidingen want ze werden verwacht om vooral thuis met de kinderen te blijven. Wat ben ik blij dat je als vrouw zelf die keuze mag en kan maken. Veel vrouwen zich zoveel mogelijk ontwikkelen en dat is zeer goed voor de economie. Vrouwen kijken nu eenmaal anders tegen zaken aan dan mannen  en dat kan voor verrassende nieuwe/verse ideeën zorgen binnen een bedrijf.

Doordat er meer vrouwen richting de top gaan geeft mij zelf motivatie. Als moeder zijnde heb ik juist meer motivatie om mezelf te ontwikkelen en het beste uit mezelf te halen en ik kan me indenken dat er genoeg andere vrouwen er zo ook over denken. Tegenwoordig heb je als vrouw veel meer mogelijkheden tot het ontwikkelen van jezelf. Door cursussen en opleidingen vaak parttime te volgen gaan vrouwen steeds vaker en sneller ontwikkelen dan veel mannen en dat is wat de economie nodig heeft, meer vrouwen de top. tegenwoordig worden steeds meer vrouwen bewuster van hun talenten en ontwikkelen zich.Dat heeft denk ik vooral te maken dat vrouwen zich bewuster worden van hun identiteit en persoonlijkheid.
 
"het vermogen om de eigen bestaansonzekerheid in deze wereld te overwinnen, door in eigen levenservaringen te herkennen wat het eigen levensthema kan van waaruit men een bijdrage kan leveren in de wereld van de arbeid."(Meijers,F.,Weijers,G.A., een zaak van betekenis,Leeuwarden, LDC, 1997)

 ik vind dat het klopt dat vrouwen door eigen ervaring vaak betere keuzes maken waar zij zich goed bij voelen. Elke vrouw is uniek en de motivatie om zich te ontwikkelen is ook anders. En dat is heel goed dat onderscheid in is, want niet iedereen wilt het zelfde in een baan.  ik vind dat vrouwen zich altijd aan het ontwikkelen zijn niet alleen op opleidingsniveaus maar ook gewoon in het leven. Vrouwen zijn vrijer om keuzes te maken binnen hun loopbaan en daar maken zij heel goed gebruik  zoals blijkt in het artikel hierboven.

 ik ben dus van mening dat vrouwen inderdaad de wereld gaan veranderen. Doordat het vooral een mannen wereld is geweest vind ik het hoog tijd om het aan vrouwen meer verantwoordelijkheid te geven. Ik bedoel vrouwen zijn  divers getalenteerd, van huismoeder tot CEO van een groot bedrijf alle zijn zeer toegewijd aan hun verantwoordelijkheden en zijn zeker niet te onderschatten op hun talenten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten